Cyanocorax yncasgreen say (също: сойка на инките)

От Мари С. Харис

Географски обхват

Има две различни популации на зелената сойка. Първият се намира на север от река Рио Гранде в южен Тексас до северен централен Хондурас. Второто население се простира от Колумбия и Венецуела на юг през източен Еквадор и Перу до Боливия.

неоспорин върху кучета
  • Биогеографски региони
  • близък
    • местен
  • неотропичен
    • местен

Среда на живот

Тексаската зелена сойка предпочита открити гори, гъст вторичен растеж и храстови гъсталаци, доминирани от мескит. Тази сойка се среща и в цитрусови горички. Популациите на Средна Америка предпочитат влажни гори, дъждовни гори, низини, плантации и планини. В Южна Америка зелената сойка се среща във влажни планински гори и горски граници, сечища и вторични гори.



  • Земни биоми
  • гора
  • тропически гори
  • храсталачна гора

Физическо описание

Зелената сойка е дългоопашата птица с къс гребен. По размер е подобен на Blue Jay. Крилата му обаче са по-къси и по-заоблени. Тексаската зелена сойка има твърди, къси наситено сини носни и предни шлейфове. Челото, темето и тила му са бели до синкавобели. Перата на мантията, гърба, крупата и горната част на опашката са наситено зелени и понякога със синьо. Гърдите и останалите долни части са жълти до жълто-зелени. Индивидите от Южна Америка са малко по-големи и с по-дълги носни и челни шлейфове, които образуват храстовиден гребен.

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • двустранна симетрия

Размножаване

Зелената сойка практикува моногамия и двойките могат да се образуват по всяко време през годината чрез смяна на отсъстващ развъдчик. По време на размножителния период размножаваща се двойка рядко се разделя. Гнездата обикновено са в гъсти гъсталаци, а дърветата и храстовите храсти са често срещани места за гнездене. И мъжкият, и женският участват еднакво в избора на място за гнездене и изграждането на гнездото. В Колумбия понякога други членове на стадо са били виждани да участват в изграждането на гнездото. Гнездото е с чаша и тънките му стени позволяват яйцата вътре да се виждат отдолу. Гнездата на Green Jay са изградени от бодливи клонки и пръчки и облицовани с корени, стъбла, мъх или сухи листа. Средният размер на съединителя е четири сиво-бели овални яйца. Инкубацията се извършва само от женската и продължава 17 дни. В популациите на Тексас женската се храни от мъжкия най-малко шест пъти на ден. В южноамериканските популации женската се храни от половинката си; въпреки това през последните три дни на инкубацията тя се храни от други членове на стадото. След като пилетата се излюпят, мъжкият продължава да носи храна в гнездото в продължение на пет дни, след което и двамата родители участват поравно в донасянето на храна на пилетата. След като малките напуснат гнездото, женската продължава да ги храни в продължение на три седмици. В колумбийските стада всички членове си сътрудничат в доставянето на храна на малките и продължават да хранят пилетата най-малко 20 дни след като напуснат гнездото.

  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • яйценосни
  • Средно количество яйца за сезон
    4
    AnAge

Продължителност на живота/дълголетие

Поведение

Тексаските популации са немигриращи; въпреки това съществува възможност за местна миграция на населението на Хондурас. Популацията на Green Jay от южния Тексас показва необичайно поведение, тъй като задържа сродни неразмножаващи се в семейни стада без кооперативно размножаване (помощници в гнездото). Тези тексаски стада съдържат двойка за размножаване, гнездата от текущата година и едногодишните неразмножаващи се сойки от предишния размножителен сезон. Едногодишните гнездене осигуряват териториална отбрана, но се изхвърлят от стадото, когато пилетата от текущия сезон изпъшат. Колумбийските стада имат фиксирани целогодишни членове, които включват помощници в гнездото. Помощници в гнездото може да са необходими в Колумбия, защото храната е по-малко изобилна поради насищането на местообитанията. Обикновено, колкото повече помощници има едно стадо, толкова по-високо е преживяемостта на неговите малки.



  • Ключови поведения
  • мухи
  • подвижни

Комуникация и възприятие

  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Зелените сойки са всеядни. Основната им диета се състои от членестоноги, гръбначни животни, семена и плодове. Птицата се храни в семейни стада, като изследва нова среда след скачане или кратки полети. Когато търси храна, птицата се движи от долната част на дървото по спирала нагоре към клоните. Сойката от време на време се рее, за да огледа тънки клони и буци мъх. Когато се храни на земята като индивид, той обръща сухи листа и клонки, като помита клюна си от едната страна на другата.

Икономическо значение за хората: Положително

-

кучета, които приличат на чихуахуа

Икономическо значение за хората: Отрицателно

-



Състояние на консервация

Зелената сойка няма специален статут, но популациите са ограничени от количеството налично местообитание за размножаване. Птицата също е уязвима към капани, поставени за други животни. Ефектите от улавянето могат да бъдат намалени чрез затваряне на капаните при здрач или проверката им на чести интервали.

Други коментари

Зелената сойка има различни викове и ята често са шумни и забележими през размножителния сезон. Видът остава сравнително непроучен.

Сътрудници

Мари С. Харис (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър.