Gavia arcticaarctic loon(Също: черногърлен гмуркач;арктически луна)

От Теводрос Деста

Географски обхват

Arctic Loons или черногърли водолази (Арктическа чайка) имат голямо глобално разпространение, тъй като се намират на около 10 милиона квадратни километра. Те са мигриращ вид, ограничен до региони в цялото северно полукълбо.

Зимният диапазон на арктическите гагари е много по-обширен от този на техния размножителен диапазон. През зимата те се срещат предимно в големи езера край бреговете на Европа, Азия и Северна Америка, включително местообитанията в северната тундра и тайгата на Канада, Русия, Скандинавия и Гренландия. Европейските популации обикновено обитават райони, вариращи от Балтийско море до северното Средиземноморие през зимните месеци. Популациите на Северна Америка обикновено се заселват по тихоокеанското крайбрежие от залива на Аляска до Баха Калифорния през зимата. През целия размножителен сезон арктическите гагари се простират в части от Евразия и понякога се простират до части от Западна Аляска. Приблизително половината от населението на Западна Европа гнезди в Швеция. Бройници или случайни индивиди също са забелязани в Северна Африка, Югозападна Европа, Западния Близък изток и Индия.(BirdLife International, 2009; Conant, et al., 1996)



  • Биогеографски региони
  • палеарктически
    • местен

Среда на живот

Арктическите гагари се размножават в дълбоки, продуктивни, сладководни езера или обширни басейни със съседни острови, полуострови и други недостъпни за човека места за гнездене. Те предпочитат местообитание без безпокойство.Арктическа чайкаразчита на своята сладководна територия за размножаване, за да осигури храна. Те се гмуркат дълбоко във водата за риба и също хранят потомството си с малки риби и насекоми, докато увеличат размерите си, което им позволява да се хранят с по-големи риби. Извън размножителния сезон видът обикновено се намира сред крайбрежните води по протежение на защитени брегове.Арктическа чайкасъщо понякога се среща в големи вътрешни сладководни басейни, като естествени езера или потоци и големи реки.(Джаксън, 2003 г.)



Арктическите гагари изграждат гнездото си през май и юни и им отнема около седмица, за да завършат. Гнездото съдържа купчини водна растителност близо до ръба на водното тяло, обикновено близо до защитен залив, остров или съседна речна система.(Петерсен, 1979)

  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • полярни
  • сладководни
  • Земни биоми
  • тундра
  • Водни биоми
  • езера и езера
  • реки и потоци
  • крайбрежен
  • Други характеристики на местообитанието
  • крайречен

Физическо описание

Арктическите луги растат средно с дължина на тялото от 40 до 81 см. Тези птици имат дължина на крилата между 114 и 124 cm и средно телесно тегло, вариращо между 2 и 3,4 kg. В оперението за разплод те имат бели петна, черни гърбове, сегментирани в бели линии, които се виждат над водата по време на плуване. Главата и задната половина на шията са сиви. Предната половина на шията има смела черна ивица с дълги, тънки вертикални бели ивици от двете страни на гърлото. Обикновено се наричат ​​„черногърли луди“, което е измислено от черната ивица на гърлото. През неразмножителния сезон короната и тила потъмняват до черни, както и гърбът, който губи бялата ивица. Лицето, гърлото и гърдите стават ярко бели и без белези. Този вид много наподобява тихоокеанските луди (Мирна Гавия), но може да се отличава с обширно бяло петно ​​по хълбоците, което присъства както в разплодното, така и в зимното оперение. Женските и мъжките арктически гагари са сходни по външния си вид и имат отличителни, наситеночервени очи. Младите много приличат на зимуващи възрастни, но са по-тъмносиви в сравнение с черни и могат да показват слаб люспест модел на гърбовете и крилата си.(Sjolander, 1978)



  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомойотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • еднакви пола
  • Обхватна маса
    2 до 3,4 кг
    4,41 до 7,49 фунта
  • Дължина на обхвата
    40 до 81 см
    15,75 до 31,89 инча
  • Размах на крилата
    114 до 124 см
    44,88 до 48,82 инча

Размножаване

Арктическите гагари са моногамни, което означава, че живеят целия си живот само с един партньор. Двойката остава заедно по време на зимната си миграция и в местата за зимуване. Новите двойки използват редица синхронни движения, включително потапяне на екземпляри, гмуркане с пръски и бързане под вода. Чифтосването се случва на водните брегове и често се случва веднага след пристигането на птиците в зоната за размножаване. Този вид проявява силна вярност на мястото и често използва едно и също място за гнездене за всеки размножителен сезон.Арктическа чайкаще продължи да използва този сайт за кратко време след чифтосване.(Petersen, 1979; Sjolander и Agren, 1972)

  • Система за чифтосване
  • моногамен

Арктическите луди, обитаващи южните райони, започват своя размножителен сезон през май, докато размножителният сезон в северните райони се определя от настъпването на пролетта. През пролетта те мигрират от местата си за зимуване. След завършване на гнездото женската снася 1 до 3 яйца. Яйцата обикновено са маслиненокафяви с тъмнокафяви петна. Инкубацията отнема 27 до 29 дни, последвана от жизнено важен период на растеж от 9 до 10 седмици. Когато малките са на около два месеца, те придобиват способността да летят или да се „перят“. Те достигат полова зрялост за 2 до 3 години.(Sjolander, 1978)

  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • сезонно размножаване
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • яйценосни
  • Интервал на размножаване
    Арктическите гагари се размножават веднъж годишно
  • Размножителния период
    Сезонът на размножаване варира географски, но се случва през пролетта
  • Разнообразни яйца за сезон
    2 до 3
  • Време за излюпване
    27 до 29 дни
  • Средна възраст на оперене
    2 месеца
  • Време за обхват до независимост
    2 до 3 месеца
  • Възраст в сексуална или репродуктивна зрялост (жени)
    2 до 3 години
  • Възраст на сексуална или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 до 3 години

Мъжкият луд е отговорен за изграждането на гнездото. И двамата родители участват в инкубацията, но женските проявяват по-висок процент родителска грижа. Инкубацията отнема около 27 до 29 дни, последвана от жизнено важен период на растеж от 9 до 10 седмици, когато и двамата родители помагат при отглеждането на потомството. Малките малки прекарват първия ден в гнездото, но са в състояние да плуват на възраст от 2 до 4 дни. И двамата родители участват в храненето на малките постоянно през първите няколко седмици. Родителите индивидуално хранят потомството едно по едно, като предлагат само едно парче храна наведнъж, състояща се обикновено от ракообразни. Новоизлюпените малки често яздят на гърба на родителите си, за да избегнат хищници и да спестят енергия. На няколкоседмична възраст малките започват да се хранят сами, но все още понякога се хранят от родителите си. Когато са на около два месеца, те могат да летят и се считат за малки. Те достигат полова зрялост за 2 до 3 години.(Sjolander, 1978)



  • Родителска инвестиция
  • преждевременен
  • мъжки родителски грижи
  • женски родителски грижи
  • предварително торене
    • обезпечаване
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол
  • преди излюпване/раждане
    • обезпечаване
      • мъжки
      • женски пол
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол
  • предварително отбиване/оперяване
    • обезпечаване
      • мъжки
      • женски пол
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • обезпечаване
      • мъжки
      • женски пол
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол

Продължителност на живота/дълголетие

Смята се, че арктическите гагари са сравнително дълголетни птици. Въпреки това, има малко информация, пряко отнасяща се до техния живот. Най-старият регистриран див арктически гагар е живял до 28 години.(Елиът, 1992; Ръсел, 2010)

  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: диво
    28 (високи) години

Поведение

Арктическите луди летят и плуват много добре, но са непохватни, когато ходят по сушата, тъй като краката им са разположени далеч от задния край на тялото им. Тези птици не могат да полетят от сушата и в тихи условия се нуждаят от 30 до 50 m открита вода, в която да излитат безопасно без помощ от вятъра. Нормалното излитане включва излитане във вятъра, тропане на значително разстояние над повърхността на водата и изстрелване във въздуха. Ако е необходимо, арктическите гагари ще прелетят над 10 км, за да намерят храна. За риболов средното им гмуркане продължава до 45 секунди и достига дълбочина от 3 до 6 метра. Тези птици могат да използват крилата си като помощни средства при подводно плуване. Те се гмуркат с главата напред и се плъзгат във водата без никакви затруднения. По време на миграцията те са склонни да се събират в малки пътуващи групи. Те са предимно дневен вид, който извършва повечето дейности през деня.(Джаксън, 2003; Ръсел, 2010; Свен, 1977)

  • Ключови поведения
  • мухи
  • нататорски
  • дневен
  • подвижни
  • мигриращи
  • самотен
  • териториално
  • Социални

Home Range

Арктическа чайкае силно териториален вид, докато е в местата за размножаване, но точният размер на територията не е известен. Той агресивно защитава територията срещу всякакви натрапници. Арктическите луди ще показват заплашителни пози, за да предупредят натрапниците да стоят настрана. Битките са често срещани и при двата пола, а мъжете могат да се бият до смърт. Арктическите луди използват своите сводове и крила като оръжия за защита.(Джаксън, 2003 г.)



Комуникация и възприятие

Арктическите луги произвеждат различни повиквания. Ниско повикване, което е много слабо и звучи много като човешко тананикане, се изпълнява както от жени, така и от мъже. Стененето се проявява като тихо повикване със силен звук, произведен от двата пола още на двумесечна възраст. Йодлането, звук „куик-кукуик-кукуик”, е най-силната вокализация, произведена от вида, която се изпълнява само от мъжкия. Дори при неблагоприятни условия този повик може да се чуе до разстояния над 10 км. Както тихите повиквания, така и стенещите вокализации се разпознават като повиквания за контакт. Разликата е, че ниското повикване е нормално обаждане за контакт, а стененето е контактно обаждане с висок интензитет. Йодлането е териториално повикване, направено от мъжкия гагар, подготвящ се да защити своята територия. Териториалните обаждания често се съчетават със заплашително поведение, като например обикаляне или потапяне на сметката, за да предупреди за предстояща атака.

Подобно на повечето птици, арктическите гагари възприемат околната среда чрез визуални, слухови, тактилни и химически стимули.(Arlott, 2009; Sjolander и Agren, 1972)



  • Комуникационни канали
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Арктическа чайкаса месоядни животни. Те са предимно рибоядни, тъй като диетата им разчита в голяма степен на риба, но също и на ракообразни и водни насекоми. Те се гмуркат дълбоко от повърхността, за да се хранят. Когато бъде уловена риба или друг вид плячка, лудът връща главата си назад и я поглъща. Новоизлюпените малки се хранят от родителите си. Диетите им се състоят предимно от водни насекоми, като делът на риба в диетата им нараства, когато нарастват. В езера с ниска плътност на рибата малките често се хранят почти изцяло с водни насекоми.(Матс, 1986)

  • Първична диета
  • месояден
    • рибояден
  • Животински храни
  • риба
  • насекоми
  • водни ракообразни

Хищничество

Възрастните арктически гагари нямат много естествени хищници.Плешиви орлиса техните основни хищници. Плешивите орли атакуват нищо неподозиращи, инкубиращи родители. Младите пилета също са уязвими от хищничество от големи хищни риби, плешиви орли ихеринга чайки.

Има редица други животни, които ловят предимно яйца. Обикновените хищници на яйца включватмиещи мечки,чайки,враниилисици. Хищничеството върху яйца на арктически гагари се извършва, когато инкубиращ възрастен е изгонен от гнездото поради човешко безпокойство или ако е зает от натрапник. През това време яйцата без надзор бързо привличат близките хищници.(Мъдж и Талбот, 1993)

Лабрадор

Възрастните арктически гагари реагират на гледката на хищник с вой и тревожни гласове, за да информират както потомството, така и приятелите на натрапника. Младите пилета реагират, като бързо плуват до защитена зона на бреговата линия и остават скрити, докато заплахата вече не съществува. На сладководни езера възрастните обикновено са в безопасност от подводни хищници, но малките пилета са уязвими за големи хищни риби. Ако възрастен забележи подводен хищник, той бързо ще тъпче водата с крака и махат криле, за да го обезкуражи да се приближи по-близо.(Мъдж и Талбот, 1993)

Екосистемни роли

Арктическите гагари служат както като плячка, така и като хищник в техните екосистеми. Те осигуряват храна за местните хищници, както и контролират популациите от риби, ракообразни и водни насекоми. Те също така са домакин на няколко различни телесни паразити, повечето от които сатенияиметили.(Daoust, et al., 1998)

Комензални/паразитни видове

Икономическо значение за хората: Положително

Инуитите, представител на ескимосските народи, населяващи най-северната Северна Америка от Северна Аляска до Източна Канада, използват яйцата на арктическите луди за храна. Понякога ловуват и луди в размножителния район за консумация.(Ръсел, 2010 г.)

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Арктическите гагари се хранят предимно с риба и могат да се считат за конкуренти на рибарите.(Ръсел, 2010 г.)

Състояние на консервация

Арктическите гагари са уязвими към човешки смущения в техните места за размножаване. Промените в местообитанията, включително промени в нивата на водата, подкиселяване на водата, както и замърсяване с нефт и тежки метали са постоянна заплаха за този вид. Настоящите популации обикновено са доста големи, но постепенно намаляват в южната част на техния ареал. Според оценката на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN), арктическите гагари са категоризирани като видове, предизвикващи най-малко безпокойство. Европейската гнездова популация на арктическите гагари е сравнително малка (по-малко от 92 000 двойки) и претърпява голям спад между 1970 и 1990 г. От друга страна, популациите на арктически гагари в Швеция и Финландия са стабилни и се увеличават между 1990 и 2000 г.(BirdLife International, 2009; Petersen, 1979)

Сътрудници

Теводрос Деста (автор), Университет Радфорд, Кристин Смол (редактор), Университет Радфорд, Рейчъл Стърлинг (редактор), Специални проекти.