Рис руфусбобкотка

От Дебора Чишек

Географски обхват

Bobcats се срещат в цяла Северна Америка от Южна Канада до Южно Мексико. В Съединените щати гъстотата на населението е много по-висока в югоизточния регион, отколкото в западните щати.

моят питбул има плешиви петна
  • Биогеографски региони
  • близък
    • местен

Среда на живот

Bobcats могат да бъдат намерени в различни местообитания, включително гори, полупустини, планини и храсти. Те спят в скрити бърлоги, често в кухи дървета, гъсталаци или скалисти пукнатини.



  • Региони на местообитанията
  • умерен
  • Земни биоми
  • пустиня или дюна
  • савана или пасища
  • чапарал
  • гора
  • планини

Физическо описание

Дължината на котките варира от 65 до 105 см, като опашката добавя допълнителни 11 до 19 см (рисовите котки получиха името си заради късите си опашки). Те са високи от 45 до 58 см в рамото и тежат между 4 и 15 кг.



Козината на Bobcat може да бъде в различни нюанси на кафяво и кафяво, с тъмнокафяви или черни ивици и петна по някои части на тялото. Върхът на опашката и задната част на ушите са черни. Те имат къси кичури на ушите и косми отстрани на главата, придаващи вид на бакенбарди.

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомойотермичен
  • двустранна симетрия
  • Обхватна маса
    4 до 15 кг
    8,81 до 33,04 фунта
  • Дължина на обхвата
    65 до 105 см
    25,59 до 41,34 инча
  • Средна основна метаболитна скорост
    23 446 инча
    AnAge

Размножаване

Системата за чифтосване на котките е подобна на тази надомашни котки. Мъжете и жените се свързват само за краткото време, необходимо за ухажване и съвкупление, като мъжете и жените могат да имат множество партньори.



  • Система за чифтосване
  • полигинандричен (промискуитетен)

Bobcats обикновено се чифтосват в началото на пролетта, въпреки че времето е променливо. След бременност от 60 до 70 дни се раждат котило от около 3 котенца. Малките отварят очите си за първи път, когато са на 10 дни и сучат през втория си месец. Младите котки се разпръскват през зимата, когато са на около 8 месеца.

  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • сезонно размножаване
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живородящ
  • Интервал на размножаване
    Bobcats се размножават веднъж годишно.
  • Размножителния период
    Черните котки се чифтосват в началото на пролетта.
  • Обхват на броя на потомството
    1 до 6
  • Среден брой потомство
    3
    AnAge
  • Период на бременност в диапазона
    50 до 70 дни
  • Диапазон възраст за отбиване
    60 до 70 дни
  • Средно време до независимост
    8 месеца
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (жени)
    Пол: женски
    365 дни
    AnAge
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    Пол: мъжки
    730 дни
    AnAge

Всички женскиевтериенбозайниците осигуряват храна на малките си преди раждането чрез плацентата. След раждането на малките майчиното мляко им осигурява допълнително хранене. Женските риси носят месо на малките си и ги учат как да ловуват, след като бъдат отбити, като остават с тях почти година. Мъжките ризи не помагат за отглеждането на потомството си.

  • Родителска инвестиция
  • алтрициален
  • предварително торене
    • обезпечаване
    • защитаващ
      • женски пол
  • преди излюпване/раждане
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • предварително отбиване/оперяване
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • преди независимостта
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • асоциация след независимостта с родителите
  • удължен период на обучение на непълнолетните

Продължителност на живота/дълголетие

Bobcats живеят до 12 години в дивата природа. В плен те могат да живеят до 32 години.(Курта, 1995)



Поведение

Подобно на много котки, котките са самотни животни. Мъжкият и женският взаимодействат почти изключително през сезона на чифтосване. Тези котки рядко издават глас, въпреки че често крещят и съскат през сезона на чифтосване.

Патрик Питбул

Bobcats са основно сухоземни и нощни, въпреки че са добри катерачи и често са активни по здрач, както и през нощта.

  • Ключови поведения
  • нощни
  • подвижни
  • самотен
  • териториално
  • Размер на територията на обхвата
    1 до 7 км ^ 2

Home Range

Bobcats са териториални, като използват урина, изпражнения и секрети на аналните жлези, за да очертаят домашни обхвати, които са с размер от един до няколко квадратни километра. Домашният обхват на успешния мъжки се припокрива с тези на няколко женски и може също да се припокрива с територията на друг мъж. Домашните диапазони на женските, които са по-малки от тези на мъжките, не се припокриват един с друг.



Комуникация и възприятие

Bobcats маркират своите територии с аромат, за да отблъснат натрапниците. Те издават различни ревящи звуци, за да общуват помежду си по време на размножителния сезон. Като всичкикотки, рысите имат отлично зрение и слух и добре развито обоняние.

  • Комуникационни канали
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • миризми
  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Bobcats са строго месоядни. Скрити ловци, те дебнат плячката си, след това се нахвърлят и (ако са успешни) убиват с ухапване до прешлените на врата. Те ловуватгризачи,зайци, малъккопитни животни, голяма земяптици, и понякогавлечуги. От време на време ядат малки домашни животни идомашни птици.



  • Първична диета
  • месояден
    • яде сухоземни гръбначни животни
  • Животински храни
  • птици
  • бозайници
  • влечуги

Хищничество

Котенцата Bobcat са жертва налисици,койоти, и голямсови. Хората са единствената реална заплаха за възрастните котки.(Курта, 1995)

Екосистемни роли

Bobcats са важни хищници на много видовебозайницииптици.

Икономическо значение за хората: Положително

В миналото рысите са били широко ловувани и хващани в капан заради ценните си кожи.

  • Положителни въздействия
  • частите на тялото са източник на ценен материал

Икономическо значение за хората: Отрицателно

От време на време котките ядат малки домашни животни, което е довело до опити за изкореняването им в някои райони. В югоизточната част на Съединените щати ризите стават все по-свикнали с градски и крайградски условия, въпреки че техните уединени начини правят малко вероятно те да бъдат забелязани.

В редки случаи хората са нападнати от ризи.

Състояние на консервация

Bobcats са изброени в CITES Приложение II.

ПодвидътLynx rufus escuinapae(мексиканският рысак) е посочен като застрашен от Службата за риба и дива природа на САЩ. Този подвид е ограничен до централно Мексико.

кучешки събития близо до мен 2018г

Вероятно в Съединените щати живеят почти един милион котки. В някои райони те са доста редки, докато в други имат стабилни и понякога гъсти популации. Следователно някои държави позволяват регулиран лов, докато в други те са защитени.

Сътрудници

Алисън Пур (редактор), Мичиганския университет-Ан Арбър.

Дебора Чишек (автор), Университет на Мичиган-Ан Арбър, Таня Дюи (редактор), Animal Agents.