Ovibos moschatusmuskox

От Сара Мари Елдър

Географски обхват

Ovibos moschatusе циркумполярен вид, произхождащ от Канада, Гренландия и до края на 1800 г. в Аляска. Видът е повторно въведен в Аляска от животни, уловени в Гренландия през 30-те години на миналия век. Мускоксът също е въведен в Русия, Свалбард, Норвегия и Сибир. Някои стада също са намерили своя път от Норвегия към Швеция.(„Muskox (Ovibos moschatus)“, 1995; Groves, 1997)

  • Биогеографски региони
  • близък
    • въведени
    • местен
  • палеарктически
    • въведени
  • Други географски термини
  • холарктичен

Среда на живот

Ovibos moschatusживее северно от дървесната линия в арктическата тундра. Лятото има много кратък вегетационен период от три до четири месеца с буйна и изобилна растителност. Зимите са дълги и много студени с малко валежи и силни ветрове. През зимата има малко растителност и плитък сняг.(„Мускокс (Ovibos moschatus)“, 1995; Грей, 1990; Гроувс, 1997; Удуърд, 1997)



  • Региони на местообитанията
  • полярни
  • наземен
  • Земни биоми
  • тундра

Физическо описание

Много от физическите характеристики наO. moschatusможе да се припише на арктическите адаптации. Мускусните волове имат бъчвовидно тяло с къси крака и цялото им тяло е покрито с козина с изключение на малката зона между ноздрите и устните. И двата пола имат кремави рога с черни връхчета, които растат заедно в центъра на главата, падат надолу отстрани на главата, след което се извиват нагоре, за да образуват остри куки. Тези рога растат с възрастта. Опашката е къса (5 до 10 см) и е изцяло покрита и скрита под козината. Козината може да бъде разделена на два вида: предпазна коса и qiviut (произнася се kiv-ee-Ute). Защитните косми са непрекъснато растящите тъмни косми, които създават характерната дълга, рошава козина. Тази част от кожата може да нарасне достатъчно дълго, за да почисти земята върху по-стари мускусни бикове. Тази дълга коса понякога се нарича пола. Защитните косми действат като защита от вятър и валежи, както и от насекоми. Qiviut е изолиращата зимна козина от мускус. Започва да расте през есента и се отделя през предпазните косми през пролетта. Гърбът е маркиран с по-светъл кафяво или кремаво петно, където защитните косми са по-къси. Това се нарича седло. Краката на тези животни са бели. По-възрастните мускусни бикове понякога развиват голяма грива от козина, която седи на раменете.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)



Подвидовете включват безплодни смлени мускуси,Ovibos moschatus moschatus, които са роден в Канада и са били роден в Аляска до изчезването в края на 1800-те. белолик мускус,Ovibos moschatus wardi, произхождат от Гренландия и са въведени на много места.Ovibos moschatus wardiима тенденция да бъде малко по-малък отO. moschatus moschatus, но разликата между двете се основава най-вече на местоположението на животното. Двата подвида могат да се кръстосват.(Грей, 1990; Гроувс, 1997)

Телетата се раждат в началото на пролетта с много къса предпазна козина и израстъци, където рогата ще започнат да растат скоро след това. Те също се раждат със слой бебе кивиут и през суровата зима зависят от кравите както за допълнителна топлина на тялото, така и за защита от стихиите, като стоят в полата.(Гроувс, 1997)



Теглото на женската варира от 180 до 275 кг, средно 250 кг. Дължината на главата и тялото може да варира от 135 до 200 cm. Мускоксите обикновено стоят 120 см в раменете. Женските растат рога, но нямат допълнителна дебелина на рогов бос в основата на рогата. Размерът на куката обикновено съвпада с този на мъжките.Ovibos moschatusима виме с четири биберона, също покрито с козина.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

Мъжките обикновено тежат средно 320 кг, с диапазон от 300 до 400 кг. Комбинираната дължина на главата и тялото варира от 200 до 250 cm. Мъжките имат голям рог, който представлява допълнителна дебелина на основата на техните рога в горната част на черепа, която е между 15 и 20 см. Тази функция ги защитава по време на поведение на чифтосване, което включва удряне с глава.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

  • Други физически характеристики
  • ендотермичен
  • хомойотермичен
  • двустранна симетрия
  • Полов диморфизъм
  • мъжки по-едри
  • орнаментация
  • Обхватна маса
    180 до 400 кг
    396,48 до 881,06 фунта
  • Средна маса
    285 кг
    627,75 фунта
  • Дължина на обхвата
    150 до 260 см
    59,06 до 102,36 инча
  • Средна дължина
    210 см
    82,68 инча

Размножаване

Ovibos moschatusсе счита за развъдчик на харем, при който един доминиращ мъжки се опитва да се чифтосва с всички жени от еструса на стадото. Започвайки от края на лятото и до есента, мъжете се състезават за доминиране, използвайки много ритуализирано поведение. Мъжките се опитват да се сплашат един друг чрез поза, рев, люлеене на глава, уриниране на предните крака със силни миришещи маркери, показване на страни, за да покажат размера и удряне с глава. По време на удряне с глава мъжките се изправят един срещу друг на разстояние до 45 метра един от друг, след което се зареждат със скорост до 20 или 25 мили в час и се блъскат заедно в босовете на клаксона. Те могат да повторят тази процедура до 10 или 12 пъти или докато един от мъжките не може да продължи или не избяга. Това поведение рядко е фатално. Мъжете, които се състезават за доминиране, обикновено са на възраст между 6 и 8 години. По-възрастните бикове обикновено не са достатъчно силни, а по-младите мъже обикновено не са достатъчно големи, за да се състезават. Състезанието между бикове понякога води до самотни мъже. След като господството е определено, бикът се опитва да държи женските близо една до друга, за да ги защити от други мъже. Доминиращите мъжки могат да се размножават няколко пъти с всяка женска през един сезон. Младите мускусни бикове и недоминиращите бикове обикновено се държат на разстояние от размножителния харем.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)



  • Система за чифтосване
  • полигинен

Ovibos moschatusгнезди от края на август до септември и ражда между средата на април и средата на май. Мускоксите обикновено имат единично потомство след бременност от около 8 месеца. Близнаците са много редки и обикновено не оцеляват. Обикновено в рамките на 45 минути след раждането телетата стоят и сучат. Телетата обикновено тежат от 9 до 11 кг при раждането и могат да наддават до 0,5 кг на ден. Въпреки че телетата се раждат със слой бебешки кивиут и кафява мазнина, те зависят от майките си за топлина и храна за първата зима от живота си, понякога по-дълго. Телетата започват да ядат храна за възрастни в рамките на седмици след раждането, въпреки че продължават да сучат от 10 месеца до 1 година, понякога по-дълго в зависимост от наличността на храна, раждането на ново теле или темперамента на кравата. Телетата от мускус следват майките си и се крият под майчината пола от косми.

Женските обикновено достигат полова зрялост между 1 и 4-годишна възраст, в зависимост от състоянието на тялото, и ще се отелят на редовни години. Отелването всяка година е възможно, ако има източници на храна. Мъжките обикновено достигат полова зрялост между 3 и 4 години.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

обичам бордър коли
  • Ключови репродуктивни характеристики
  • итеропарозен
  • сезонно размножаване
  • гонохориен / гонохоритичен / двудомен (половете са разделени)
  • сексуален
  • Оплождане
  • живородящ
  • Интервал на размножаване
    Женските мускуси се размножават веднъж годишно или веднъж на две години, в зависимост от наличността на храна.
  • Размножителния период
    Размножаването се случва в края на август и през септември.
  • Обхват на броя на потомството
    1 до 2
  • Среден брой потомство
    1
  • Среден брой потомство
    1
    AnAge
  • Период на бременност в диапазона
    7,5 до 8,5 месеца
  • Диапазон възраст за отбиване
    8 до 24 месеца
  • Средна възраст на отбиване
    10-14 месеца
  • Време за обхват до независимост
    8 до 24 месеца
  • Средно време до независимост
    10-14 месеца
  • Възраст в сексуална или репродуктивна зрялост (жени)
    1,5 до 4 години
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (жени)
    2-3 години
  • Възраст на сексуална или репродуктивна зрялост (мъже)
    2 до 4 години
  • Средна възраст на полова или репродуктивна зрялост (мъже)
    3-4 години

Въпреки че са с козина и могат да стоят от раждането си, телетата зависят от майките си за мляко, топлина от телата и козината си и защита. Въпреки че телетата обикновено могат да ядат храна за възрастни в рамките на седмици след раждането, за да натрупат достатъчно телесно тегло, за да оцелеят през зимата, те се нуждаят от мляко от майките си. За топлина телетата често лежат с майка си или стоят под полата й до корема. По време на атака от хищници, телетата често се избутват зад задните части на възрастните или в средата на образуване на кръг. Майките също обучават телетата на поведение в социалната йерархия, като играят „игри“ като краля на планината и фалшиви удари с глава.



Не се съобщава, че мъжете пряко се грижат за малките. Въпреки това, тъй като тези животни са социални, е вероятно възрастният мъж в стадото да помага за защита на малките в стадото.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

дзен животно
  • Родителска инвестиция
  • преждевременен
  • предварително торене
    • обезпечаване
    • защитаващ
      • женски пол
  • преди излюпване/раждане
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • женски пол
  • предварително отбиване/оперяване
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол
  • преди независимостта
    • обезпечаване
      • женски пол
    • защитаващ
      • мъжки
      • женски пол
  • асоциация след независимостта с родителите
  • удължен период на обучение на непълнолетните

Продължителност на живота/дълголетие

Ovibos moschatusживее в много суров климат и суровите зими могат да причинят смърт за млади телета, както и за възрастни хора. Женските обикновено живеят от 15 до 18 години, въпреки че някои по-възрастни от 20 години са регистрирани в дивата природа и в плен. Мъжките обикновено живеят само 10 до 12 години, тъй като размножителният период е много напрегнат. Възрастните мускусни бикове обикновено умират поради невъзможност за правилно усвояване на храната поради прекомерно износване на моларните зъби или в резултат на хищничество.(„Мускокс (Ovibos moschatus)“, 1995; Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)



  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: диво
    >20 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: диво
    14 години
  • Продължителност на живота на обхвата
    Състояние: в плен
    >20 (високи) години
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: в плен
    14 години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: диво
    <1 to 18 years
  • Средна продължителност на живота
    Състояние: диво
    14 години
  • Типична продължителност на живота
    Състояние: в плен
    10 до 18 години

Поведение

Ovibos moschatusе социален вид и голяма част от поведението се основава на системата за отглеждане на харема. Мускоксите живеят на стада до 5 животни през лятото и могат да се присъединят към други малки групи, за да образуват стада до 60 индивида през зимата. Тези по-големи групи помагат да се осигури защита както от стихиите, така и от хищниците. Други предимства на такъв голям размер на стадото са, че по време на дългите зими е по-лесно за един изгубен мускокс да открие едро чуто в тъмното, отколкото няколко индивида. Освен това по-младите животни могат да имат предимството да пасат повече хранителни запаси, които са били открити под снега. Повечето стада са средно между 10 и 20 животни.(„Мускокс (Ovibos moschatus)“, 1995; Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

Мускоксите имат много арктически адаптации към студа (като къси крака, гъста козина и висока телесна мазнина), които ограничават тяхната мобилност. Въпреки че мускусните бикове могат да тичат до 25 мили в час, те лесно могат да прегреят. Поради тази причина,O. moschatusобикновено се движи бавно и има много кратки миграции в рамките на домашния обхват. Въпреки това, при определени условия (ако времето позволява), телетата от мускус, както и възрастните, ще играят. Тази игра може да включва преследване и крал на планината.(Gray, 1990; Groves, 1997; Reynolds, et al., 2001; Rowell, 1990)

Социалната йерархия в стадото се основава на господство. Доминирането сред мъжките обикновено се определя по време на размножителния сезон, а понякога и през цялата година чрез удряне с глава и преследване, както и грухтене и духане. Понякога мъжките са изгонени от стадата по време на размножителния период. Сред женските доминиране се определя от възрастта и размера, като по-големите, по-възрастни жени обикновено упражняват доминация над по-младите, по-малките жени чрез бутане, блъскане и преследване. Телетата обикновено са най-ниските в йерархията, въпреки че определят господството помежду си чрез преследване, качване и игра. Като цяло, колкото по-висок е доминантният статус на мускокса, толкова по-добро е снабдяването с храна и правата му за отглеждане.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

  • Ключови поведения
  • ужасно
  • дневен
  • подвижни
  • заседнал
  • самотен
  • Социални
  • йерархии на доминиране
  • Размер на територията на обхвата
    23 до 223 км ^ 2
  • Среден размер на територията
    70 км^2

Home Range

Съобщава се, че домашните ареали за мускусни в Аляска са много големи през лятото, средно 223 квадратни километра, и много по-малки през зимата и сезоните на отелване, вариращи от 27 до 70 квадратни километра. Мускоксите обикновено остават в райони близо до вода през летните месеци и след това се преместват в по-високи земни зони, където вятърът ще издуха голяма част от снега, покриващ хранителните запаси през зимата.(Reynolds, et al., 2001)

Комуникация и възприятие

Ovibos moschatusима много интересни вокални способности. Телетата, когато общуват с крави или помежду си, блеят. Височината на блея намалява с узряването. Възрастните имат по-дълбоки гласове, които звучат по-близо до рев и тътен, които могат да се чуят на дълги разстояния. Възрастните също мрънкат и пръхтят един към друг, към телета и други животни. Бутането и бутането, както и преследването и тропането се използват за комуникиране на надмощие.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

Голяма част от негласната комуникация между мускусните бикове се случва по време на размножителния сезон, когато мъжките се състезават за господство и права за размножаване. Мъжките имат много силно миришеща урина и уринират по предните си крака и капят урина по време на демонстрации като предупреждение към състезателите. Те също така ще използват жлеза близо до всяко око, за да маркират обекти, като трият лицата си в обекта, който трябва да бъде маркиран. Биковете също люлеят глави, вървят настрани и рогат земята, за да събират парчета пръст, за да изглеждат по-големи.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

  • Комуникационни канали
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически
  • Други режими на комуникация
  • миризми
  • Канали за възприятие
  • визуален
  • докосване
  • акустичен
  • химически

Хранителни навици

Мускоксите са генерализирани паси. Като телета, те са зависими от млякото на майките си до 1 година. В рамките на седмици след раждането те започват да включват храната за възрастни в диетата си. През летните месеци диетата включва треви, листни растения, острици, мъхове, храсти, билки и като цяло всяка налична растителност. Фекалната материя на животните по това време е много влажна и все още има високи нива на налични хранителни вещества. През зимните месеци диетата на мускусните се променя на върба, стъбла от бреза, корени, мъхове, лишеи и всякаква растителност, която могат да намерят под или над снега. Изпражненията през тези месеци са много сухи и остават много малко хранителни вещества, след като животните са усвоили храната.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

  • Първична диета
  • Тревопасен
    • folivore
  • Растителни храни
  • листа
  • корени и грудки
  • дърво, кора или стъбла
  • семена, зърнени храни и ядки
  • плод
  • цветя
  • бриофити
  • лишеи
  • Други храни
  • гъбички

Хищничество

Известните хищници наO. moschatusса полярни мечки, кафяви мечки и вълци. Когато се сблъскат с хищник, идващ челно, мускусните се подреждат с глави надолу и рога обърнати към нападателя. Телетата обикновено са разположени зад възрастните. Когато е нападнат от множество хищници, стадото създава кръг с насочени рога и телета в центъра на стадото. По-големите възрастни могат да атакуват хищник. Когато хищник се приближи до стадото, мускусните се опитват да удрят главата или да закачат този хищник с рогата си. Известно е, че мускоксите хвърлят и тъпчат вълци. КатоO. moschatusе адаптиран към арктическия живот, тези животни могат лесно да прегреят и не могат да тичат по-бързо от вълците или мечките достатъчно дълго, за да избягат от тях. Следователно те са склонни да останат във формацията на кръга възможно най-дълго.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

Екосистемни роли

Ovibos moschatusе тревопасно и консумира растителен живот. Той също така осигурява източник на храна за арктически чистачи, вълци, полярни мечки и кафяви мечки. Мускоксът може да помогне за разпръскването на семената, докато пасат.(Грей, 1990; Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

  • Въздействие върху екосистемата
  • разпръсква семена

Икономическо значение за хората: Положително

Една от арктическите адаптации на мускусните е зимната козина от подвълна, наречена кивиут (произнася се „кив-ее-уте“). Qiviut е родна дума в Аляска, която е адаптирала много правописи. Вълната е по-фина от кашмир и осем пъти по-топла от вълната. Когато се събира от малкото домашни стада мускус, той може да бъде закупен от компании или физически лица за производство на облекла и може да се продава суров. Рядкостта на влакното и дрехите го прави много ценен. Ръководителите на „домашни“ стада доставят кивиут на компании и кооперации за използване в производството на облекла. Основен производител на тези облекла е кооперацията на производителите на мускусни бикове.(„Oomingmak: Кооперация на производителите на мускусни волове“, 1996; Chambers, 1993)

Изследванията се извършват и в Изследователската станция за големи животни в Университета на Аляска Феърбанкс относно храненето и арктическите адаптации, които могат да бъдат приложени към опазването на дивата природа, биологията и много други аспекти. LARS има пленено стадо от приблизително 40 мускусни бикса.(Гроувс, 1997)

В някои области, включително Аляска, настоящите закони позволяват лов, ако ловецът е избран чрез система за периодична лотария, въпреки че законите варират в различните места и държави. Има домашни стада мускус, които могат да се използват за месо, въпреки че кивиутът на животното е много по-ценен и непрекъснато се произвежда.(Гроувс, 1997)

конус на срам мем
  • Положителни въздействия
  • храна
  • частите на тялото са източник на ценен материал
  • екотуризъм
  • изследвания и образование

Икономическо значение за хората: Отрицателно

Не са известни неблагоприятни ефекти наO. moschatusвърху хората.

Състояние на консервация

Въпреки че стада отO. moschatusродом от Аляска и части от Европа бяха доведени до изчезване поради натиск на лов и колебания на климата в края на 1800-те, видът беше успешно въведен отново от оцелелите популации в Канада и Гренландия и се справя добре, като в момента наброява повече от 60 000 по целия свят.Ovibos moschatusв момента не е посочен като застрашен вид.(Gray, 1990; Groves, 1997; Reynolds, et al., 2001; Rowell, 1990)

Други коментари

Мускоксите всъщност нямат мускусна миризма. По време на размножителния сезон урината, която мъжките пръскат върху себе си и земята е доста остра, ноO. moschatusлипсва истинска мускусна жлеза. Освен това, едва при скорошни генетични проучвания беше открито, че най-близките роднини на мускусните са членове на подсемейство Caprinae. По-рано се предполагаше, въз основа на външния вид, че най-близките му членове са крави, бизони или биволи.(Гроувс, 1997; Роуел, 1990)

Сътрудници

Сара Мари Елдър (автор), Университет на Аляска Феърбанкс, Линк Е. Олсън (редактор, инструктор), Университет на Аляска Феърбанкс.

Нанси Шефърли (редактор), Animal Agents.